Většina žen doma pravidelně vaří, kuchyně je její království. Při vaření často používají spoustu nádobí, hrnce, pánve a další, jedou dvě, tři a někdy dokonce i všechny plotýnky a ještě navíc trouba. A potom na ně čeká velká hromada nádobí.
Slyšeli jste ale o vaření v takzvaném „pomalém hrnci“? Dnešní doba je uspěchaná a určitě si říkáte, že jste rádi, že stíháte vařit v normálním, natož se ještě zdržovat. Zkuste si o něm přečíst pár řádků a uvidíte, třeba změníte názor.
Podstatou pomalého hrnce je, jak z názvu vypovídá, pomalé vaření. To v něm trvá čtyři a někdy až deset hodin při teplotě okolo 95°C. Zdá se to sice dlouho, ale výhoda je, že u něj vůbec nemusíte být. Stačí totiž suroviny nakrájet a vložit do hrnce, zamíchat, nastavit časovač a to je vše. Můžete se jít dál věnovat své činnosti a hrnec vše uvaří za vás.
Je třeba se s ním tedy naučit trochu zacházet a umět nastavit dobu přípravy daného pokrmu. Jakmile je pak jídlo hotové, hrnec se vypne a pouze udržuje tepotu. Většina lidí si takto hrnec zapíná přes noc, nebo například, když jsou v práci a v době oběda je jídlo již připravené.
Hrnec má nepřilnavý povrch a není třeba do něj dávat žádný tuk. Jídla z něj tak nejsou mastná a tudíž i zdravější. Tím, že hrnec je vždy zavřený, voda se z něj neodpařuje a jídlo tak zůstává stále šťavnaté a plné vitamínů. Nebojte ale, hrnec lez během vaření kdykoliv otevírat a jídlo tak upravovat a dochucovat.
A jaká jídla můžete v pomalém hrnci uvařit?
Je to jednoduché, můžete v něm zkusit uvařit téměř cokoliv vás napadne – dají se v něm dělat všechny druhy polévek, omáček, zeleninu, francouzské brambory, masové rolády a další.
A pokud se bojíte, že hrnec spotřebuje hodně energie, když bude vařit tolik hodin, pusťte své obavy za hlavu. Pomalý hrnec má po celou dobu vaření konstantní spotřebu a nesebere vám tolik energie, jako obyčejná varná deska. Průměrný příkon je okolo 250W a klasické varné desky až 7kW.