i iv=“Content-Type“ content=“text/html; charset=UTF-8″>
V současné době roste poptávka po zdravých potravinách nebývalým tempem. Jedním z nejčastěji skloňovaných výrazů je slovo „imunita“ a pro její podporu se většina z nás obrací směrem k regálům s ovocem a se zeleninou. Jablka, hrušky, pomeranče, banány, rajčata, papriky, okurky, to vše mizí z obchodů, dokonce i trhovci úspěšně prodávají své výpěstky přes Internet.
Zapomínáme však na mnoho dalších důležitých plodin, které organismus nutně potřebuje pro obnovu tkání, pro příjem energie, a to nejen kvůli vitamínu C, ale dalším složkám nutným pro buněčnou regeneraci. Musíme tedy výraz „imunita“ chápat v komplexním kontextu, postupně vyřazovat z jídelníčku potraviny nevhodné (z necelozrnné mouky a s bílým cukrem a nezdravé ztužené tuky) a vyměnit je za výživově vydatné zdroje v přirozené podobě. Na některé z nich se však stále zapomíná, a to i přesto, že patří k těm nejcennějším.
Dva podceňované, ale velmi významné tuzemské zdroje živin
Mák setý – v máku je ukryto obrovské množství vápníku, který je navíc vyvážen vydatnou porcí hořčíku, zinku, selenu, železa a dalších asi dvaceti minerálů a stopových prvků. Spolu s vitamíny skupiny B jde o ideální způsob přísunu vápníku a hořčíku, který předčí i mléko a mléčné výrobky. Spotřeba máku je bohužel stále velmi nízká, přitom máme tento vydatný zdroj živin doslova přímo „za humny“. V České republice se pěstuje již desítky let, stejně jako další téměř zapomenutá vzácnost – vlašské ořechy.
Vlašské ořechy – měli bychom je zařazovat do svého jídelníčku častěji vzhledem k tomu, že jsou výborným a snadno dostupným zdrojem nenasycených mastných kyselin, tolik potřebných pro podporu imunity a zdravý vývoj všech tkání, zejména mozku a nervové soustavy. Jsou v nich zastoupeny ve vyváženém poměru jak omega-3, tak i omega-6, navíc jsou vlašáky velmi chutné a lze je jíst denně v mnoha podobách. Vlašské ořechy prodej Naklíčeno.cz nabízí plody zbavené skořápek včetně vybraných druhů v BIO kvalitě.