Xpuls

Ať má člověk jakékoliv trápení, ať už ho sužuje to či ono, vždycky se najde způsob, jak přijít alespoň na chvíli na jiné myšlenky. Třeba lze navštívit náš web.

Znáte pomalý hrnec


Většina žen doma pravidelně vaří, kuchyně je její království. Při vaření často používají spoustu nádobí, hrnce, pánve a další, jedou dvě, tři a někdy dokonce i všechny plotýnky a ještě navíc trouba. A potom na ně čeká velká hromada nádobí.
Slyšeli jste ale o vaření v takzvaném „pomalém hrnci“?  Dnešní doba je uspěchaná a určitě si říkáte, že jste rádi, že stíháte vařit v normálním, natož se ještě zdržovat. Zkuste si o něm přečíst pár řádků a uvidíte, třeba změníte názor.
připravený pokrm
Podstatou pomalého hrnce je, jak z názvu vypovídá, pomalé vaření. To v něm trvá čtyři a někdy až deset hodin při teplotě okolo 95°C. Zdá se to sice dlouho, ale výhoda je, že u něj vůbec nemusíte být. Stačí totiž suroviny nakrájet a vložit do hrnce, zamíchat, nastavit časovač a to je vše. Můžete se jít dál věnovat své činnosti a hrnec vše uvaří za vás.
Je třeba se s ním tedy naučit trochu zacházet a umět nastavit dobu přípravy daného pokrmu. Jakmile je pak jídlo hotové, hrnec se vypne a pouze udržuje tepotu. Většina lidí si takto hrnec zapíná přes noc, nebo například, když jsou v práci a v době oběda je jídlo již připravené.
Hrnec má nepřilnavý povrch a není třeba do něj dávat žádný tuk. Jídla z něj tak nejsou mastná a tudíž i zdravější. Tím, že hrnec je vždy zavřený, voda se z něj neodpařuje a jídlo tak zůstává stále šťavnaté a plné vitamínů. Nebojte ale, hrnec lez během vaření kdykoliv otevírat a jídlo tak upravovat a dochucovat.
příprava na polévku
A jaká jídla můžete v pomalém hrnci uvařit?
Je to jednoduché, můžete v něm zkusit uvařit téměř cokoliv vás napadne – dají se v něm dělat všechny druhy polévek, omáček, zeleninu, francouzské brambory, masové rolády a další.
A pokud se bojíte, že hrnec spotřebuje hodně energie, když bude vařit tolik hodin, pusťte své obavy za hlavu. Pomalý hrnec má po celou dobu vaření konstantní spotřebu a nesebere vám tolik energie, jako obyčejná varná deska. Průměrný příkon je okolo 250W a klasické varné desky až 7kW.