Kdo je bez viny ať první hodí kamenem

Nejhlasitější projevy dnes zní na podporu protestujících v Hong Kongu. Je zcela jistě dobré a důležité věnovat pozornost tomu, co se na tomto území odehrává. Pro čínská politika zde naráží na tu pro americkou a dlouhou dobu trvající nepokoje a demonstrace jsou jasnou známkou toho, že místní obyvatelé touží po svobodě a volnosti.
Pozornost celého světa je obrácená k této části planety a americký prezident se hodně snaží, aby byla jeho angažovanost všem na očích. Před několika dny podepsal zákony na podporu hongkongských demonstrantů bez ohledu na libost či nelibost Číny.Socha svobody v západu slunce.jpg
Je ale jeho snažení skutečně jen projevem dobré vůle, nebo má ještě nějaký další účel?
Téměř bez pozornosti médií a skoro skrytě mezi tím probíhají dva zcela jiné procesy. Impeachment amerického prezidenta a obžaloba z korupce izraelského premiéra.
Je až humorné, že tito dva velcí političtí příznivci a souputníci ve stejnou chvíli čelí tak závažným obviněním. Dalo by se čekat, že právě tyto dvě události budou v dnešní době hýbat novinovými titulky, ale neděje se tak. Zakrývací manévr v podobě pozornosti obrácené na jinou část světa prozatím vychází beze zbytku.
Impeachment Donalda Trumpa
Co je to vlastně impeachment? Jednoduše řečeno jedná se o ústavní obžalobu voleného funkcionáře, která může vést až ke zbavení funkce. Podstata Impeachmentu je definována v americké ústavě a pokud budu citovat, tak: „Prezident, viceprezident a všichni úředníci Spojených států musí být zproštěni funkcí, budou-li obžalováni a usvědčeni z velezrady, úplatkářství nebo z jiných těžkých zločinů a trestných činů.“ Hned několik amerických prezidentů čelilo ústavní obžalobě. Určitě nejznámější bude aféra Watergate, která smetla prezidenta Richarda Nixona. Ale nejen Nixon, ale například Andrew Johnson a naposledy Bill Clinton museli ústavní obžalobě čelit. Bill Clinton celou kauzu vyhrál. Možná ale i proto, že se nakonec řešil více jeho vztah s Monikou Lewinskou než jeho transakce týkající se obchodu s nemovitostmi, kvůli kterým celá procedura začala.
A jak to vypadá u Donalda Trumpa? Ten čelí případnému obvinění za své aktivity na Ukrajině.  Výměna vojenské pomoci USA za ukrajinské vyšetřování Trumpových rivalů silně zavání zneužitím moci, kterou Trump vládne jako zvolený americký prezident, a díky které si nárokuje rozhodovat o osudech jednotlivých národů.
 
Korupční jednání Benjamina Netanjahu
Vedle těchto událostí se na jiném kontinentu odehrává další obžaloba. Je nazvaná mnohem jednodušeji. Prostě korupce. A čelí jí izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten měl, dle izraelské policie, přijmout úplatky až ve výši 280 tisíc amerických dolarů. Tyto peníze jej měly motivovat k tomu, aby se zasadil o prosazování zákona, v jehož důsledku se Izraelci, kteří zde přesídlí, vyhnou po celých deset let placení daní. Nejedná se o první zpochybnění cti izraelského premiéra. Již několikrát čelil různým obviněním, ať už těm, že dary, udělené Izraelskému státu, si nechával sám pro sebe a svou ženu Sáru, nebo naopak, že své soukromé výdaje si nechal vyúčtovat jako státní.Jeruzalém, staré město.jpg
 
Ano, jednání izraelského premiéra vypadá jako lehký přešlap v porovnání s obžalobou Donalda Trumpa. Nutno však podotknout, že právě tito dva muži nejvíce brojí proti zemím blízkého a středního východu, berou si do úst různé politiky a ukazují na jejich nemorální a protizákonné jednání. Přitom ale ani jeden z nich nemá čisté svědomí.
 
Uvidíme, co nám přinese vývoj dalších dní a nezbývá než doufat, že protesty v Hong Kongu, návštěva amerického premiéra na den díkůvzdání v Afganistánu nebo další útoky Izraele na Palestinu na sebe nestrhnou celou pozornost a my se dovíme, zda kamenem hází skutečně jen ten, kdo je bez viny.